Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A bor a magyarságkép alakításában a filoxérajárványt megelőzően

 

Szervező: N. Kis Tímea
Kapcsolat: kis.timea@unithe.hu
Tudományterület:  

 

Leírás

A magyar borok értékelésére és fogyasztására vonatkozóan számos írott forrás áll a rendelkezésünkre a kora újkori Európából. A hazai borok nem csupán egy adott borvidéket, hanem összességében a magyarságot is reprezentálhatták; a hozzájuk kapcsolt pozitív (vagy éppen negatív) fogalmak esetenként a nemzet karakterizálására is lehetőséget biztosítottak. Milyen forrásszövegek tanúskodnak a magyar borok élvezetéről, hogyan jellemezték és hogyan akarták tulajdonolni ezeket? Hogyan épültek be a nemzetközi köztudatba egyes borvidékeink kvalitásai és hogyan váltak tényezővé a magyarságkép korabeli alakításában? Egyáltalán: mit közvetítettek rólunk a boraink Európában?

Másfelől az orvostudományi disszertációk, kémiai tárgyú értekezések, ampelográfiák, a természettudományi periodikumokban közölt értekezések egyaránt arról tanúskodnak, hogy a magyar – különösen a tokaji és soproni – bor természettudományi vizsgálata is kiemelt nemzetközi érdeklődés mellett zajlott a XVII–XVIII. században. A szimpózium előadásai segítségével arra is keressük a választ: milyen európai minták befolyásolták e vizsgálatok preferenciáit, milyen a konkrét szöveghagyományokon túlmutató szellemi irányzatok befolyásolták azokat? Hogyan dokumentálták és értékelték a tudomány akkori módszertanával és eszközeivel a hazai szőlőket és borokat?

Lehetséges témakörök

  • a magyar borok és borvidékek megítélése Európában
  • korabeli szőlészet- és borászattörténeti kutatások
  • történeti szőlőfajták itthon és Európában: hazai szőlőfajták külföldre vitele, külföldi fajták hazai telepítése
  • a hazai szőlőfajták értékelése a nemzetközi ampelográfiai irodalomban
  • magyar vonatkozású borászattörténeti kutatások, írott és képi források a filoxérajárvány előtt
  • a magyar borokkal kapcsolatos természettudományi megfigyelések és vizsgálatok a filoxérajárvány előtt
  • a magyar borkultúrával és borfogyasztási szokásokkal kapcsolatos toposzok Európában
  • a magyar bor mint medicina
  • a magyar borokkal kapcsolatos legendák és azok cáfolata
  • történeti bormarketing, a borok élvezeti értékének leírása
  • a magyar szőlőkkel és borokkal kapcsolatos terminológia kialakulása, változásai
  • a magyar bor méltatása a külföldi szépirodalomban