Szervező: | N. Kis Tímea |
Kapcsolat: | kis.timea@unithe.hu |
Tudományterület: |
A magyar borok értékelésére és fogyasztására vonatkozóan számos írott forrás áll a rendelkezésünkre a kora újkori Európából. A hazai borok nem csupán egy adott borvidéket, hanem összességében a magyarságot is reprezentálhatták; a hozzájuk kapcsolt pozitív (vagy éppen negatív) fogalmak esetenként a nemzet karakterizálására is lehetőséget biztosítottak. Milyen forrásszövegek tanúskodnak a magyar borok élvezetéről, hogyan jellemezték és hogyan akarták tulajdonolni ezeket? Hogyan épültek be a nemzetközi köztudatba egyes borvidékeink kvalitásai és hogyan váltak tényezővé a magyarságkép korabeli alakításában? Egyáltalán: mit közvetítettek rólunk a boraink Európában?
Másfelől az orvostudományi disszertációk, kémiai tárgyú értekezések, ampelográfiák, a természettudományi periodikumokban közölt értekezések egyaránt arról tanúskodnak, hogy a magyar – különösen a tokaji és soproni – bor természettudományi vizsgálata is kiemelt nemzetközi érdeklődés mellett zajlott a XVII–XVIII. században. A szimpózium előadásai segítségével arra is keressük a választ: milyen európai minták befolyásolták e vizsgálatok preferenciáit, milyen a konkrét szöveghagyományokon túlmutató szellemi irányzatok befolyásolták azokat? Hogyan dokumentálták és értékelték a tudomány akkori módszertanával és eszközeivel a hazai szőlőket és borokat?
Lehetséges témakörök